Warning: session_start(): open(/home/admin/domains/tmp/sess_308620df7542hc46nnmmb7d9m1, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/admin/domains/stitchcms.nl/public_html/inc/getvars.php on line 11 Sessies | Jaarcongres Mens & Organisatie

Sessies

Plenair
09:15 - 09:30

Opening door dagvoorzitter

Het icoon in de politieke verslaggeving Ferry Mingelen opent de dag.

Ferry Mingelen, dagvoorzitter

Ferry Mingelen, het icoon in de politieke verslaggeving, begon zijn carrière als verslaggever voor Het Vrije Volk en dagblad Trouw. In 1984 maakte hij de stap naar televisie en werd presentator van Den Haag Vandaag. Vanaf dat moment is Ferry Mingelen niet meer weg te denken uit de politieke verslaggeving op de Nederlandse televisie. Hij verslaat meerdere landelijke en regionale verkiezingen, presenteert afwisselend NOVA en NOVA Politiek en gaat in 2010 over naar Nieuwsuur, de opvolger van NOVA. Ferry is inmiddels gezichtsbepalend als duider van politiek nieuws en dat werd in 2012 beloond met de Anne Vondelingprijs. Eind 2013 neemt Ferry afscheid bij de NOS. Niet alleen in de politieke verslaggeving is Ferry Mingelen overigens een bekende speler, ook als dagvoorzitter heeft hij zijn sporen ruim verdiend. Mede door zijn ervaring, humor en warme persoonlijkheid wordt hij op regelmatige basis geboekt.

Plenair
09:30 - 10:15

Organisatie Ecologie: organisaties als levende ecosystemen

Als we vanuit een ecologisch perspectief naar organisaties kijken zien we een organisatie als een levend ecosysteem. Op het eerste gezicht neemt de complexiteit verder toe maar tegelijk ontdekken we eenvoud: dan zien we patronen, dynamiek, samenhang en continue verandering. Wat we als een crisis ervaren blijkt dan vaak een overgang te zijn naar een andere fase die voorzienbaar en voorspelbaar is.

 • Wat is een ecologisch perspectief en wat kunnen we leren van ecologen?
 • Welke dynamiek en patronen zijn dan belangrijk in organisaties?
 • Welke ‘crises’ zijn te herkennen?
 • Hoe daarin te handelen als adviseur, coach en begeleider?

Gerda van Dijk

Prof. dr. Ir. Gerda van Dijk is zelfstandig consultant, gastdocent en spreker, hoogleraar Organisatie Ecologie aan de Universiteit van Tilburg, Tilburg School of Humanities en Directeur van het Zijlstra Center for Public Control, Governance & Leadership, Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze heeft biologie gestudeerd aan de Wageningen Universiteit en is aan dezelfde universiteit gepromoveerd als aquatisch ecoloog. Meer op gerdavandijk.nl of volg Gerda op twitter.

Plenair
10:15 - 11:00

Secure base leadership

Succesvolle en duurzame veranderingen, zowel op organisatorisch als individueel niveau, vinden plaats als we het verleden, heden en toekomst aan elkaar kunnen verbinden. Dat vraagt in de eerste plaats bereidheid te kijken naar waar we vandaan komen, waaraan we ons hebben verbonden en hoe we hebben geleerd los te laten. Succesvol veranderen gebeurt niet in een isolement maar in de context van secure bases. Secure bases zijn mensen, doelen of objecten die ons een gevoel van veiligheid en zorg verschaffen en ons uitdagen tot het aangaan van gezonde risico’s en experimenten. Veel veranderingen lopen moeizamer en pijnlijker dan nodig door onvoldoende verbinding met secure bases. Je kunt namelijk niet uit huis gaan, als je niet eerst thuis bent geweest.

 • Hechting en verbinding als sleutel tot succes.
 • De transitiecirkel als hulpmiddel voor nieuwsgierigheid en dialoog.
 • De uitdagende paradox van caring en daring bij veranderingen.
 • Afscheid nemen als katalysator tot verbinding aan (nieuwe) secure bases.

Jakob van Wielink

Jakob van Wielink is opleider en begeleider en publiceert veelvuldig over de thema’s veerkracht, leiderschap en verandering. Hij begeleidt nationaal en internationaal mensen en organisaties bij het ontwikkelen van (persoonlijk) leiderschap en is als executive coach verbonden aan het High Performance Leadership programma van professor Kohlrieser bij het International Institute for Management Development in Zwitserland. Lees ook het artikel van Jakob van Wielink en Leo Wilhelm in Tijdschrift voor Begeleidingskunde, december 2015. ‘Een nieuw begin. Over afscheid nemen in de praktijk van de professioneel begeleider’.

Plenair
14:30 - 15:15

Het moet écht anders!

Het ondersteunen van vernieuwing en verandering van binnenuit en van onderop vragen om een heroriëntatie op onze interventies en de rol van (organisatie)adviseur, (team)coaches en opleiders. Wat zijn de belangrijkste verschuivingen in sociale vernieuwingsstrategieën en wat betekent dit voor uw rol?

 • Werk samen in plaats van voor.
 • Verzamel en genereer verhalen.
 • Werk met interdisciplinaire teams.
 • Verklein de kloof tussen mensen en instituten.
 • Denk groot en doe klein.

Iselien Nabben

Iselien Nabben is adviseur sociale innovatie en leiderschapsontwikkeling bij Kennisland. Ze richt zich in eerste instantie op organisaties met publieke en maatschappelijke taken zoals instellingen in onderwijs, zorg, cultuur en overheden. Voordat Iselien zich in 2010 aansloot bij Kennisland, werkte zij als senior onderzoeker en adviseur bij het lectoraat ‘Innovatie van leren in organisaties’ van de HAN. Daarvoor heeft zij 14 jaar gewerkt bij businessuniversiteit Nyenrode.

Plenair
15:45 - 16:30

Versterken van een kansgerichte mindset

Wat zijn effectieve acties om een kansgerichte, innovatieve mindset te stimuleren bij mensen in een verandering. Wat vraagt dat van leidinggevenden, coaches, adviseurs en supervisors? En hoe is met zo'n mindset het verandervermogen en de innovativiteit van een organisatie te versterken? Jeff Gaspersz deelt op een interactieve wijze zijn inzichten hierover en geeft voorbeelden van praktische en gemakkelijk uitvoerbare ideeën en acties.

In de laatste 10 minuten gaan we met z'n allen in een "connected thinking" sessie waarin een groot aantal kansen op dit gebied worden bedacht en gedeeld.

Jeff Gaspersz

Prof. dr. Jeff Gaspersz is als hoogleraar innovatie verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Daarvoor was hij onder meer verbonden aan KPMG (manager Trendwatch Center en Director Innovation Center) en aan de Erasmus Universiteit. Hij combineert momenteel zijn hoogleraarschap met een eigen advies- en spreekpraktijk en een eigen uitgeverij. Hij ondersteunde ruim 300 organisaties met het vinden en benutten van innovatiekansen. Jeff schreef meerdere boeken over innovatie en business creativiteit. Een van zijn boeken kunt u gratis verkrijgen via ideebrief.nl En meer info op: jeffgaspersz.nl

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
Warning: Unknown: open(/home/admin/domains/tmp/sess_308620df7542hc46nnmmb7d9m1, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/admin/domains/tmp) in Unknown on line 0