Warning: session_start(): open(/home/admin/domains/tmp/sess_74iv08v8mkhc0t3t6s710svv70, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/admin/domains/stitchcms.nl/public_html/inc/getvars.php on line 11 Sessies | Jaarcongres Mens & Organisatie

Sessies

Sessieronde 1 1
11:30 - 12:30

Masterclass: Liefdevol kraken zetten in vastgeroeste patronen (deel 1)

Deze masterclass duurt twee uur en wordt in sessieronde 2 vervolgd.

Hoe kun je veranderen als je inmiddels zelf als bestuurder, directeur, manager of intern adviseur onderdeel bent van de organisatie of de sector die moet veranderen? Ook als externe adviseur word je vaak gevraagd vanwege je ‘kennis of ervaring in de sector’. Je bent gaan geloven in een aantal stevig vastgezette waarheden; je doet mee in een aantal ingesleten patronen; en je hebt ervaringen opgedaan en opinies gekregen die nog lastig te veranderen zijn. Shirine helpt je je eigen waarheden te kraken en daarmee de vastgezette patronen in je organisatie.

 • Kraak je eigen waarheden en daarmee de vastgezette patronen in je organisatie.
 • Contracteer en organiseer de condities om succesvol te kunnen veranderen.
 • Gebruik conflict om verandering te veroorzaken.
 • Leer verandering te veroorzaken in plaats van te maken.

Bekijk ook de STRANGE movie

Shirine Moerkerken

Drs. Shirine Moerkerken is interventiekundige. Ze helpt bestuurders, directeuren, managers en medewerkers in organisaties bij het veranderen van de wijze waarop zij antwoorden geven op maatschappelijke vraagstukken. Ze traint collega adviseurs in het vak van interventiekunde. Ze is auteur van het boek 'Hoe ik verander; anders interveniëren in organisaties en maatschappelijke vraagstukken' en richtte in 2008 Strange | Strategy and Change op.

Sessieronde 1 2
11:30 - 12:30

Masterclass: Maak een stap in je ontwikkeling als veranderaar! (deel 1)

Deze masterclass duurt twee uur en wordt in sessieronde 2 vervolgd.

In deze masterclass gaan we aan de slag met nieuw inzichten voor veranderaars. 50 ervaren veranderaars hebben nieuw materiaal ontwikkeld voor het werkboek Werken met leren veranderen. We nemen jouw verandervraagstuk als startpunt en gebruiken dit materiaal om jouw vraagstuk anders aan te pakken. Je krijgt praktische handreikingen vanuit het werkboek en tips. En we wisselen ervaringen uit zodat je je ontwikkeling als veranderaar een stap verder kan brengen.

 • In vogelvlucht door de belangrijkste nieuwe inzichten die het boek Werken met leren veranderen je als veranderaar geeft.
 • Aan de slag met jouw eigen verandervraagstuk: hoe kan je er ook naar kijken en hoe bepaal je je aanpak?
 • Hoe kun je je ontwikkeling als veranderaar een boost geven.

Gertjan de Groot

Dr. Gertjan de Groot werkt als docent strategie en verandermanagement, onderzoeksdocent en afstudeerbegeleider aan de Hogeschool van Amsterdam. Gertjan ziet zichzelf als ‘brug’ tussen de beschikbare veranderkundige inzichten en de beperkte toepassing daarvan in de dagelijkse praktijk. Hij vindt het belangrijk om veranderactiviteiten dicht op het dagelijkse werk te organiseren om zo denken en doen te koppelen.

Hanna Boersema

Hanna Boersema-Vermeer MSc is werkzaam als veranderkundig adviseur bij Twynstra Gudde. Samen met mensen in organisaties werkt zij aan veranderopgaven. Het centraal stellen van de opgave van de organisatie en samen met organisaties kijken wat nodig is om de verandering werkend te krijgen, kenmerkt haar manier van kijken en handelen.

Sessieronde 1 3
11:30 - 12:30

Output: realiseer uw verandering zonder weerstand mét commitment

Tijdens deze workshop krijgt u inzicht in hoe u het output management model kan gebruiken om uw verandering te realiseren met de volledige commitment, creativiteit en pro-activiteit van uw medewerkers. De output methode geeft u een praktisch handvat om uw gewenste verandering zonder weerstand te waarborgen.

 • Realiseer de paradigmashift van input naar output.
 • Geef leiding vanuit toekomstig perspectief, het waarom en laat de oplossing los.
 • Zet de kennis en kunde van uw medewerkers zo resultaatgericht mogelijk in. Krijg oplossingen van onder zonder weerstand of conflict.
 • Realiseer de balans tussen controle en loslaten. Weet tot waar je (mag) moet sturen en wanneer je moet loslaten.

Diederik Stolk

Diederik Stolk is ondernemer, consultant en futuroloog. Samen met zijn collega’s van de Output Academy ondersteunt Diederik organisaties in het realiseren van een resultaatgerichte werkcultuur op basis van de principes van output management. Hij is actief in verschillende werkgebieden van de financiële sector tot het veiligheidsdomein in binnen- en buitenland.

Sessieronde 1 4
11:30 - 12:30

Licht werpen op de schaduw: weten wat echte verandering vraagt

In een verandering zijn we zo vaak op zoek naar succes. Het begint al met de wens naar quick wins en de drang naar het opstapelen van positieve ervaringen houdt vervolgens niet op. Terwijl het resultaat van een verandering een veel langer leven beschoren is als het ook twijfel, onzekerheid en conflict toelaat. Maar hoe kunnen we conflicten inzetten om veranderingen te bewerkstelligen? Leer in deze interactieve sessie van Daniël Wolfs hoe je in jouw praktijk licht kunt werpen op de verhalen in de schaduw, zodat je weet wat er moet veranderen en hoe je dat aan kunt pakken.
Meer op magicmakers.nl

Daniël Wolfs

Daniël Wolfs is veranderkundige, als associate partner verbonden aan Holland Consulting Group en publiceerde vorig jaar zijn boek Magic makers - de kracht van samen veranderen.

Sessieronde 1 5
11:30 - 12:30

Secure base leadership

Ons vermogen veranderingen te leiden, valt of staat met het vermogen anderen te inspireren. En, als keerzijde daarvan, zullen we ons daarvoor toe moeten vertrouwen aan anderen die ons inspireren. In deze workshop bouwen we verder op de lezing van vanmorgen.

 • Hoe verhoud ik mij tot mijn secure bases?
 • Hoe vertrouw ik me toe aan anderen?
 • Welke lessen heb ik geleerd over rusten, veiligheid ervaren, uitdagingen aangaan en risico’s nemen?
 • Wie inspireert mij en hoe inspireer ik?

Jakob van Wielink

Jakob van Wielink is opleider en begeleider en publiceert veelvuldig over de thema’s veerkracht, leiderschap en verandering. Hij begeleidt nationaal en internationaal mensen en organisaties bij het ontwikkelen van (persoonlijk) leiderschap en is als executive coach verbonden aan het High Performance Leadership programma van professor Kohlrieser bij het International Institute for Management Development in Zwitserland. Lees ook het artikel van Jakob van Wielink en Leo Wilhelm in Tijdschrift voor Begeleidingskunde, december 2015. ‘Een nieuw begin. Over afscheid nemen in de praktijk van de professioneel begeleider’.

Sessieronde 1 6
11:30 - 12:30

No Story No Glory: de kracht van verhalen

Marieke Smids neemt je mee in de wereld van verhalen. Met behulp van Roodkapje, James Bond en Aristoteles, deelt zij de belangrijkste geheimen van een goed verhaal. Ze laat je zien hoe je ook in organisaties met verhalen kan werken en daagt je uit er zelf mee aan de slag te gaan. Want verhalen liggen aan de basis en vormen de kern van menselijke ervaring. Ons brein houdt van verhalen, omdat het continu op zoek is naar verbanden en betekenis. Ons hart is ook dol op verhalen. Ze kunnen ons diep in onze ziel raken. Daarom wordt storytelling binnen vele organisaties inmiddels gezien als een krachtig perspectief in het domein van verandering, leiderschap en reputatie.

 • De geheimen van een goed verhaal.
 • De impact van verhalen.
 • Het werken met verhalen.
 • Aan de slag met je eigen verhaal.

Marieke Smids

Marieke Smids-de Jong is storyteller, trainer en oprichter van Stone & Sand, inspiring leadership & storytelling. Ze zet de kracht van storytelling in voor het versterken van leiderschap en helpt organisaties, teams en mensen bij het vertalen van een idee naar een goed verhaal. ’s Avonds staat ze het liefst zelf op de planken. Meer..

Sessieronde 1 7
11:30 - 12:30

Organisatiecoaching: de nieuwe uitdaging voor organisatieadviseurs en coaches!

Individuele- (en team)coaches lopen in hun begeleiding tegen systeemgrenzen aan. Organisatieadviseurs weten dat mensen een beoogde verandering met hun gedrag kunnen maken of breken en opleiders realiseren zich dat als individuen zichzelf ontwikkelen er niet automatisch iets op organisatieniveau verandert.

In deze workshop onderzoeken we de ruimte tussen coaching, organisatieadvies en opleiding. Een gebied waar organisatiecoaches zich expliciet op richten. Kun je het spanningsveld tussen individuele ontwikkeling en organisatieontwikkeling ook tot de kern van je begeleiding maken? Wie doen dat al en waarom? En wat levert het op?

 • De opkomst van organisatiecoaching.
 • Verkennen van de tussenruimte tussen coaching, organisatieadvies en opleiding over de grenzen van de eigen professie heen.
 • De grote impact van organisatiecoaching binnen organisaties.

Fer van den Boomen

Drs. Fer van den Boomen is zelfstandig organisatiecoach voor diverse profit en non-profit organisaties en is als opleider en onderzoeker verbonden aan de Master Organisatiecoaching van de Haagse Hogeschool. Hij publiceert over supervisie, coaching en organisatiecoaching. Het boek Organisatiecoaching in de praktijk. Leren verlangen naar de zee is mede onder zijn redactie tot stand gekomen. Een overzicht van zijn publicaties is te vinden op fervandenboomen.nl. Momenteel werkt hij aan een promotieonderzoek naar onderliggende spanningsvelden van organisatiecoaching.

Liesbeth Halbertsma

Liesbeth Halbertsma is zelfstandig organisatiecoach en organisatieadviseur voor profit- en not for profit bedrijven sinds 2000. Ze was eerder directeur van de Baak ManagementCentrum VNO-NCW en van Stichting Nieuw Elan. Werken en studeren gaan voor haar hand in hand, zoekend naar nieuwe inzichten voor haarzelf en haar klanten. Ze is docent bij de Baak en publiceert regelmatig artikelen. liesbethhalbertsma.nl Liesbeth Halbertsma vormt samen met andere adviseurs een netwerkorganisatie voor organisatiecoaching.

Sessieronde 1 8
11:30 - 12:30

Politiecultuur in beeld én in beweging

Bij de Nationale Politie, de grootste werkgever van Nederland, is een omvangrijk onderzoek uitgevoerd waarbij de organisatiecultuur in beeld is gebracht. Daarnaast is het onderzoek ingezet om medewerkers zelf aan cultuurverandering te laten werken. Samen met medewerkers is gezocht naar mogelijkheden om ‘hoe we nu zijn’ meer te laten lijken op ‘hoe we willen zijn’. Daarbij worden die kanten van de cultuur die robuust en onveranderbaar zijn erkend en gebruikt om de verandering in gang te zetten.

Rogier en Ruud nemen u mee in hoe ze zicht hebben gekregen op een aantal thema’s in de organisatiecultuur van de politie. Daarna volgt de belangrijkste vraag: hoe kunnen we waarderend kijken naar wat er is en daarmee de verandering van de cultuur aanjagen?

 • Een kijk op organisatiecultuur.
 • Een aanpak om met medewerkers zelf tot activerende ontwikkelpunten te komen.
 • Zelf praktisch en interactief aan de slag.

Rogier van Koetsveld

Rogier van Koetsveld is adviseur, onderzoeker en veranderkundige bij Ideoloog BV. Ideoloog werkt op een waarderende manier aan organisatieverandering. Hij is ervan overtuigd dat succesvol veranderen het beste gaat wanneer je vooral aandacht geeft aan wat goed, mooi en krachtig is en daarop verder bouwt.

Ruud Hartmans

Ruud Hartmans is organisatieadviseur en veranderkundige bij Ideoloog BV. Ideoloog werkt op een waarderende manier aan organisatieverandering. Hij is ervan overtuigd dat succesvol veranderen het beste gaat wanneer je vooral aandacht geeft aan wat goed, mooi en krachtig is en daarop verder bouwt.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
Warning: Unknown: open(/home/admin/domains/tmp/sess_74iv08v8mkhc0t3t6s710svv70, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/admin/domains/tmp) in Unknown on line 0